Вартість новорічного салату “Олів’є” за рік збільшилася на 21%
Про це повідомила прес-служба сервісу доставки продуктів Zakaz.ua, який проаналізував ціни на складові традиційного в Україні салату.
“Протягом року спостерігається зростання цін майже на всі категорії товарів. У тому числі подорожчання спіткало всі основні продукти, що входять до складу олів’є, окрім картоплі. Порівнюючи з минулим роком, картопля подешевшала на 15% і коштує в середньому 7 грн за кілограм”, – йдеться в повідомленні.
Майже вдвічі подорожчала цибуля, на 50% додали в ціні яйця. Ціни на найдорожчий інгредієнт салату “Олів’є” ковбасу – варіюються від 120 до 290 грн/кг. Однак замість ковбаси часто додають курятину, яка теж подорожчала, вартість кілограма тушки зросла на чверть, а філе – на 20%.
Банка консервованого горошку коштує в діапазоні від 25 до 50 гривень. Ціна свіжих огірків становить близько 50 грн, а солоних – 40-70 грн.
Оскільки основні складові майонезу, яйце і соняшникова олія, подорожчали, то, відповідно, виріс в ціні й сам майонез – в середньому на 20%.
Також аналітики підрахували, скільки коштуватиме приготувати на сім’ю 3 кг олів’є за класичним рецептом. Для нього потрібні картопля, морква, яйця, огірки свіжі або солоні, горошок, варена ковбаса, цибуля, зелень і майонез.
“За місяць до новорічних та різдвяних свят приготувати 3 кілограми олів’є на сім’ю коштуватиме українцям 209,9 грн, тоді як станом на 1 грудня 2020 року коштувало 173,5 грн”, – проаналізували експерти.