Уже за кілька днів християни східного обряду святкуватимуть Воскресіння Господнє. Цьогоріч свято припадає на 28 квітня. Для українців Великдень – це не тільки різнокольорові писанки і смачна паска. Це особливе свято, коли кожна родина слідує традиціям і вірить у диво! Тож, як відзначати цей день та що покласти до великоднього кошика, читайте у нашому матеріалі
Зустріч Воскресіння Христа
У християнській вірі Великдень є центральним святом. Цей день символізує очищення від гріхів, оновлення, і святкується на честь воскресіння Христа, який віддав своє життя для спокутування гріхів людства. Тому зустрічати його потрібно зі світлими помислами та чистими духовно.
Розпочинаються святкування у ніч на неділю, після опівночі, коли дзвін сповіщає про Воскресіння Христове і початок великодньої служби, і тривають тиждень, який називається Світлою великодньою седмицею.
Богослужіння у храмах проводяться особливо урочисто й тривають до ранку. Традиційно віряни, які не присутні на Службі, рано-вранці вирушають до церкви, беручи із собою прикрашений кошик із продуктами. Після церкви повертаються додому, вмиваються і сідають родиною за стіл. Сніданок починають з освячених продуктів, а далі приступають до решти страв.
Великодні вітання
Традиції христування більше 2 тисяч років. Весь період святкування при зустрічі люди триразово вітають один одного словами:
– «Христос воскрес!»
– «Воістину воскрес!», та обмінюються крашанками.
Обмін яйцями міцно увійшов у великодню традицію. З цим символом пов’язано така легенда: Марія Магдалина вирішила принести радісну звістку про воскресіння Ісуса римському імператору Тиверію. До нього не можна було приходити без дарів і Марія вибрала у подарунок куряче яйце, яке символізує життя. Почувши звістку, Тиверій розсміявся і сказав: «Це так само неможливо, як і твоєму білому яйцю перетворитися на червоне»… але не встиг він закінчити фразу, як яйце стало червоним.
Їстівні символи Великодня
Так само як і яйце, усі продукти, які ми несемо до церкви на освячення, мають певний символізм.
Священики кажуть, що з давніх-давен існував певний перелік продуктів, які святили в храмі. Чітких церковних правил чи канонів, що має бути в кошику, немає. Це встановлено, швидше, церковною та народною традицією, яка склалася часом і церква її сприймає.
Разом з тим священик у молитві благословляє паску, м’ясні страви, а також яйця та молочні страви. Це ті продукти, від яких люди відмовлялися під час Великого посту. Тому й освячувати потрібно тільки те, чого не їли протягом останніх семи тижнів і те, що плануєте з’їсти за сніданком. Крім цих, так би мовити, обов’язкових продуктів склалася традиція святити сіль та хрін.
Паска
Паска – символ Воскресіння та Небесного Царства. Це хліб вічного життя, символ Агнця Божого, який був розп’ятий за наші гріхи на хресті. Як пише апостол Павло, наша паска – це Христос, який був принесений у жертву. За своєю формою і сирна паска, і паска, що випікається, зображають Голгофу, на якій відбулась смерть Ісуса Христа. Цей обрядовий хліб зазвичай печуть у Чистий четвер або в суботу напередодні.
Крашанки та писанки
Яйця на Великдень – це символи нового життя і відродження, а також символ воскресіння Христового, тому що воно по-видимому є мертвим, але з нього народжується життя. Також символізує гріб, в який був покладений Христос, що воскрес та дарував вічне життя. Традиційно яйця розписують у Страсну п’ятницю. Вважали, що таке яйце не псується. Варто пам’ятати, що нічого освяченого не можна викидати, тому шкарлупу від яєць краще закопати.
М’ясні продукти
М’ясні ж страви відсилають до старозавітної Пасхи: на це свято їли жертовне ягня на згадку про те, як Господь звелів заколоти ягня і кров’ю помастити одвірки, щоб Ангел гніву Господнього оминув оселі обраного народу. Українці кладуть у великодній кошик переважно шинку і ковбасу. Буває, що до кошика кладуть потроху різних видів ковбас, а також сало.
Сир і масло
Молочні продукти є першотворінням, сировиною, яка не походить із діяльності людських рук, а є даром природи. Вони символізують ніжність і жертовність Бога.
Сіль
Сіль – це символ достатку. У Біблії сіль символізує спосіб зв’язку між Богом і його народом. Під час нагірної проповіді Ісус називає учнів «сіллю землі». Сіль – це той продукт, який навіть у малій кількості додає смаку іншим продуктам. У великодній кошик кладуть зовсім небагато солі. Господині потім не використовують усю освячену сіль відразу, а тримають її протягом року і додають потроху в різні страви.
Хрін
Як не дивно, але саме цей продукт є символом довголіття і міцного здоров’я і також бажаний у пасхальному кошику. На Великдень їдять хрін, перетертий з буряком, намазуючи його на варені яйця та м’ясо.
Разом з тим, існують певні заборони. Деякі люди хочуть освятити все й одразу, тому несуть до церкви якісь матеріальні предмети та спиртні напої. І думають, що освячені предмети принесуть удачу. Але робити це у Великодню ніч суворо заборонено, навіть якщо йдеться про червоне вино.
Крім того, варто пам’ятати, що освячену їжу не можна викидати! Її потрібно з’їсти за великоднім столом, поділитися нею з родичами і сусідами або роздати нужденним. Через це не варто брати з собою до церкви кілька десятків пасок чи яєць.
Та найголовніше нагадують священики – поміж передсвятковими турботами підготувати душу й прийти на нічне Великоднє Богослужіння. Адже це свято символізує радість з приводу Воскресіння Ісуса Христа, його перемогу над смертю та вічним забуттям.
Редакція «ГР» вітає всіх з прийдешнім Воскресінням Христа. Гарних вам свят та смачної паски!