«Дітей годують за принципом маємо те що маємо». «У дитячих садочках зникло м’ясо», «Дітям дають гнилі продукти». Можна продовжувати довго, такі страшилки для батьків з’являються у ЗМІ мало не щодня.
Дійсно, те що відбувається за зачиненими дверима кухні школи чи дитячого садочка для багатьох батьків таємниця. Вони лише бачать вивішене працівниками навчального закладу меню і сподіваються на сумління дирекції.
Огірок з молоком?
Навіть доросла людина не ризикне поєднати кислий огірок та молоко. А от кухарі одного з дитячих садочків у 2012 році на таке спромоглися. Батьки, звісно, підняли гвалт, і меню швидко відкоригували. А осад лишився. Були й випадки, коли дітей замість соків частували нектаром, проте норми це забороняють. Тоді завідуюча втратила «нагріте» місце.
Чи можна прогодувати школярика за 10 гривень, а дошкільня за 30?
На харчування дошкільнят цього року передбачено виділити 8 мільйонів гривень. Для школярів 6 мільйонів 180 тисяч гривень.
За інформацією управління освіти Броварської міської ради, мова йде про 29,20 гривень на одну дитину на день у садочках та 35,40 гривень у яслах санаторного типу. Майже у 10 гривень обійдуться сніданки для учнів 1-4 класів.
Броварські чиновники вважають, що цих коштів вистачить. Більш того, навантаження міського бюджету на харчування малечі знизилося. Відтепер батьки дошкільнят сплачуватимуть 60% плати за харчування, 40% покриватимуться коштами з місцевого бюджету. Досі ця плата розподілялась рівними частинами 50% на 50%.
З цього року половину вартості раціону сплачуватимуть й багатодітні родини та батьки дітей, постраждалих від аварії на ЧАЄС, пояснює заступник мера Броварів з гуманітарних питань Лариса Виноградова. «Ми розуміємо, що для багатьох сімей міста важливо, щоб діти харчувались в школі. Батьки не оплачують харчування дітей. Це так званий сніданок чи обід. В залежності від навантаження дитини. На це впливає двозмінна чи однозмінна школа. Крім того, діти соціально незахищених категорій це – діти-сироти, інваліди та малозабезпечені сімʾї харчуються до 11 класу безкоштовно. Єдине, за що платять батьки, це за бажанням на групі подовженого дня». Вже є заяви від батьків-чаєсників, про бажання перевести дитину на звичайний раціон, адже для їхніх дітей передбачене дорожче меню.
Безкоштовні сніданки для школярів лишили тільки для учнів 1-4 класів. Відтепер більшість батьків мають самостійно вирішувати, як годувати дітей під час занять. Можна платити за харчування у школі або ж давати дитині їжу з собою.
Через інфляцію змінили меню
Через подорожчання харчів минулого року довелося переглянути меню. Приміром, гречану кашу та рис діти отримують лише у тих стравах, де без цих інгредієнтів не обійтися. Це розсольник, плов, гречаний суп чи молочна каша. Попри це, малеча отримує червону рибу в чистому вигляді, а не в котлетах, розповідають в управлінні освіти та науки. Втім лише раз на рік під час нересту, коли вартість делікатесу прирівнюється до ціни кілограма хека.
Зелене світло на дитячу кухню
Як нам пояснили, медсестра школи та садочка контролює весь процес харчування дітей від закладки продуктів в каструлі до подачі готових страв на стіл. Кухарі не лише вивчають інструкції, вони відповідають за свій стан здоров’я, про це щодня звітують в журналі. Чи може кухар підійти до дитячого харчу, вирішує медична сестра навчального закладу. Самі ж страви мають чітко відповідати рецептурі, температурному режиму, способу приготування та дотримуватися норм калорійності.
Крім того, меню має бути збалансованим, говорить завідуюча дитячого садочка «Ялинка» Тетяна Тоцька: «Наші служби в управлінні освіти ведуть харчування, вони дослухаються до нас. І якщо продукт прийшов неналежноїякості, вони миттєво реагують і змінюють його. Харчування дітей не збідніле, харчування повноцінне, харчування якісне. У наших грошових нормах ми вкладаємося і інколи даємо дітям другі сніданки. Соки чи печиво, приміром».
Харчування за правилами
Рекомендується правильно поєднувати продукти і страви. Так, якщо на обід подають розсольник, овочеві супи або борщі, то на друге слід подавати крупи, макаронні вироби, комбінований гарнір, а також овочі.
З того, що ми побачили, можна сміливо говорити, що малеча харчується повноцінно.
Якщо у вашої дитини проблеми зі здоров’ям, вона має право на спеціальне харчування. Тетяна Тоцька розповідає, що минулого року випустили із садочка одну таку дитинку. Протягом кількох років перебування у виховному закладі хлопчикові готували окреме меню.
Броварські дошкільнята не доїдають фруктів
Віднайти недоліки нам таки вдалося. Через подорожчання імпорту діти не доїдають фруктів. Їх вартість повняво з минулим роком зросла на 78%. Тож їх просто не завозять. Більше хотілося б яблук, каже завідуюча. Втім це не означає, що вітамінів зовсім немає. Минулого року у цьому дитячому садочку придбали дві сучасні морозильні камери. Тож ще влітку заморозили свіжі фрукти: полуниці, сливи, чорницю та смородину. З цієї городини варять дітям компоти.
Згідно річного звіту з виконання норм харчування, малеча харчується повноцінно. Відхилення йде на 1-2 грами. Чиновники пояснюють, дитина не може з’їсти усе, що їй пропонують протягом дня. Загалом норма харчування виконана на 98,6%, звітують в Броварському відділі освіти та науки. До речі, допустиме відхилення 5%.
ТАБЛИЦЯ ДОТРИМАННЯ ВИМОГ У 2014 РОЦІ
Найменування продукту (сделать в виде картинок продуктов) | факт | норма |
Яловичина, м’ясо птиці, печінка | 35,0 | 35,0 |
Риба, рибопродукти, твердий сир | 24,9 | 25,0 |
Молоко, кисломолочні продукти | 17,9 | 18,0 |
Сухофрукти, повидло | 7,8 | 8,0 |
У школах по понеділках дієтичне меню
Ми завітали до сьомої школи в понеділок. Як виявилося,цього дня діти м’яса не бачили. Причина банальна – його не встигли завезти. Втім директор школи запевняє, що діти отримують м’ясні страви. В понеділок же «день дієтичний». «Діти наїдаються. Нормально. Понеділок, коли немає ще основного завозу продукту, тож день полегшений. Далі ліпше. Є свинина, яловичина, курятина та риба. Плюс молочні продукти, творог, сметана. Це такий сніданок безкоштовний, який надається усім учням 1-4 класів».
Шкільна святиня – буфет
Із дзвоником у буфеті моментально організовується черга. Діти «голодні» вже після першого уроку і навіть після сніданку. Асортимент буфету нагадує звичайний магазин. Щоправда, тут немає ані сухариків, ані чипсів.
Що у харчоблоках?
Як ревізор ми на стелі не дерлися, пилюку не мацали. Але загальне враження таке: на кухнях – чисто. Кухарі – у спецодязі. У харчоблоках не так давно зробили ремонти, тому стеля та підлога – в порядку. Звичайно, каструлі та посуд можна б і поновити. Проте брудної чи жирної сковорідки на кухнях ми не побачили. Діти миють руки рідким милом, сушать під електросушаркою або витирають одноразовими рушниками. До речі, класні керівники менших дітей дуже пильно слідкують за цим процесом.
Громадський гаманець
У скільки обійдуться середньостатистичній сім’ї платні обіди?
ГРАФИК (это стоит сделать как врез)
П’ять днів на тиждень по 10 грн. – 50 грн, місяць – вже 200 грн.
Дитина ходить на групу подовженогодня – ось уже всі 400 грн.
А якщо двоє дітей? 400 грн. – тільки за сніданки і 800 – з обідами.
Гарячий обід із року в рік
Броварські школярі та дошкільнята ніколи не залишалися без гарячої їжі. Попри складну ситуацію з бюджетом, фінансування харчування у місті ніколи не припинялося. Більше того, за рівнем та якістю харчування у Київській області Бровари на першому місці. А згідно опитування, яке провів «Громадський ревізор», батьки нарікань до навчально-виховних закладів не мають. Єдине, що хотіли б осучаснити страви. Батьки ж дітей, що виявили порушення повинні сміливо скаржитись спочатку керівнику закладу, потім місцевим органам влади.
Інеса Косач
